ניר להב לוגו לבן

על 'אומנות המלחמה' וכיבוש טריטוריות עסקיות.

יישום הפילוסופייה הצבאית פוליטית של סון טסו בהובלת ארגונים להצלחה.

בין אם אנחנו עוסקים בפוליטיקה, מלחמה צבאית או יזמות עסקית  אנו תמיד עוסקים בהישרדות. המילה הישרדות אולי נשמעת כ"הישרדות קשת יום, בשיניים ובציפורניים" אך להישרדות ישנו סולם ערכים אינסופי כמעט המשתרע על פני שלבים או מצבים רבים. הישרדות בעולם הזה נמדדת באמצעות כמות. לא באמצעות איכות. האיכות יכולה להוביל לא לכמות.

כמות הנכסים, האדמות, הכספים, המתכות היקרות, צורות האנרגיה והאוכלוסיות שבהן אתה שולט או שיש לך חזקה עליהן מהוות את המדד לכמות ההישרדות שלך.

בעולם העסקים, בניגוד למערכות צבאיות, כיבוש טריטוריות ונכסים אינו מבוצע בכוח הזרוע, החרב או מטוס הקרב אלא באמצעות שליטה בדעת הקהל. לאחר שדעת הקהל נכבשת, ניתן לתרגם זאת למימוש הנכסים הנ"ל. בספרו "אומנות המלחמה", מתאר הפילוסוף הסיני, סון טסו בדרכים רבות את ההכנות למלחמה, לוגיסטיקה, הקמת רשת ריגול, שיטות כיבוש ולוחמה פסיכולוגית ועוד. זהו ספר חובה למפקדים צבאיים ופוליטיקאים ולדעתי גם למנכ"לים ויזמים, שהרי כולם עוסקים בכיבוש מסוג כשלהו. באחד מן הפרקים בספר, סון טסו מתאר את "ששת המצבים" בהם צבא (או ארגון) עלול להיכשל. הוא טוען שם כי אם אחד מן המצבים יתקיים, הצבא עומד לנחול מפלה.

בעולם העסקים, בניגוד למערכות צבאיות, כיבוש טריטוריות ונכסים אינו מבוצע בכוח הזרוע, החרב או מטוס הקרב אלא באמצעות שליטה בדעת הקהל.

מתוך ששת המצבים המתוארים בחרתי להביא אחד יחיד ומיוחד בוא הוא מדגיש את חשיבות עוצמתו המוסרית של הגנרל ויכולתו להקרין סמכות כתנאי בל יעבור ליצירת ארגון מופתי ומנצח. כאשר עוצמתו של הגנרל (ועבורנו כאן- המנכ"ל) הינה נמוכה, תהיה לו נטייה להוציא הנחיות לא ברורות ומפורשות ולזרוע בלבול בארגונו.

במהלך קריירה בת 20 שנים כיועץ אישי למנכ"לים רבים, נתקלתי בתופעה זאת לא מעט. לכן בחרתי להדגיש כאן נקודה זאת- העוצמה והיציבות של המפקד- המנכ"ל. אתה יכול לבנות מערכים אדירים מבחינה טכנולוגית ואופרטיבית וכן מבחינה שיווקית ופיננסית , אך כאשר הנהג אינו עוצמתי ממוקד והחלטי הנזק יהיה רב. פועל כאן דווקא חוק הפוך, ככל שתתן בידיו של מנהל חלש, ארגון עוצמתי בפוטנציאל שלו, הנזק מהמפגש יהיה עצום מבחינה ארגונית ופיננסית.

על מנת לנצח בקרב או במלחמה אתה חייב ארגון מסודר וממושמע הממלא אחר ההוראות ביעילות. כך גם בעסקים, על מנת להצליח הארגון חייב להיות מסודר ויעיל. אך כאשר הקברניט עצמו מזגזג, אינו שומר על עמדתו במרחב ועל נוכחות המקרינה החלטיות ודבקות במשימה, הוא ירסק את הארגון או לכל הפחות יכשל בהשגת יעדיו. סון טסו מלמד אותנו את השיעור הראשון בהישגיות עסקית – טפל קודם כל בראש.

לא פעם במהלך עשרים השנים האחרונות נקראתי לייעץ בארגון זה או אחר ונתבקשתי על ידי המנכ"ל לסייע לו בהקמת מבנה ארגוני יעיל ולהטמיע אותו בשטח. למדתי בשנותי המוקדמות כי כל נסיון לדלג על הראש, המנכ"ל, לעקוף אותו ולבנות עבורו את הכלי שנקרא "מבנה ארגוני" או להטמיע כל תהליך עסקי אחר עבורו, מבלי לבנות קודם אותו עצמו, יסתיים במפלה או ניצחון דחוק וזמני. הדרך לבנות ארגון שממשיך להתרחב ולכבוש את סביבתו באופן מסודר עוברת דרך משרד המנכ"ל.

אין תחליף לאימון האישי וההדרכה הניהולית שלו בכל תחומי הארגון, לרבות כל תהליך מנטלי הנדרש על מנת להביא אותו למצב של עוצמה  אדירה ויציבות.

 

אודות סון טסו: סוּן דְזְה, הנקרא גם "סון צו" או "סון טסו" (בסינית: 孫子, "החכם סון"), הוא מחברו של הספר אמנות המלחמה, אחד מהספרים המשפיעים ביותר על האסטרטגיה הצבאית. סון דזה גם נחשב לאחד מראשוני הגישה הריאליסטית בכל הנוגע לתאוריה של יחסים בינלאומיים. כיום זוכה תורתו של סון דזה לפופולריות רבה גם בתחומים אחרים מלבד אסטרטגיה צבאית, בעיקר בתחומים הקשורים לניהול ולפוליטיקה. (מתוך ויקיפדיה)

אהבתם? שתפו:

הרשמו
לניוזלטר השבועי